تحقیق به عنوان یک فرآیند سیستماتیک برای پاسخ به سئوالات، ارائه راهکارها و حل مسائلست و به همین ترتیب به شخصی که برای مسائل مختلف روز از مسائل فنی و صنعتی گرفته تا مسائل انسانی و اجتماعی تحقیق میکنه و راه حل ارائه میده، پژوهشگر و محقق گفته میشه. در فرایند تحقیق همیشه پراز سختیها و چالشهای مختلفه، به همین دلیل یک پژوهشگر خوب باید ویژگی های داشته باشه که بتونه پژوهش خودش رو به بهترین نحو ممکن پیش ببره و بتونه بهترین نتیجه ممکن رو ارائه بده.
در ادامه این بلاگ به بررسی ویژگیهای یک پژوهشگر خوب میپردازیم، منظور ما از پژوهش تو این مطلب فقط انجام پایان نامه کارشناسی ارشد، رساله دکتری یا چاپ مقاله ISIو مقاله علمی پژوهشی نیست و بلکه ویژگیهایی رو بیان میکنیم که برای انجام هر تحقیق و پژوهشی نیازه.
در این مقاله میخوانیم :
پژوهشگر خوب به چه کسی گفته میشود؟
تعریف مختصری از پژوهشگر و محقق در ابتدای مطلب مطرح کردیم ولی اگه بخوایم تعریف دقیقتری از پژوهشگر بدیم، پژوهشگر به فردی گفته میشه که برای بررسی یک موضوع خاص، با استفاده از روشهای علمی، دادههای موجود رو جمعآوری و تحلیل میکنه و نتایج بدست اومده رو برای استفاده در حوزههای مختلف در اختیار بقیه قرار میده.
پژوهشگران معمولاً به دنبال جواب دادن به یک سوال خاص، بررسی یک فرضیه یا ارزیابی یک نظریه هستند و برای این کار، اونها از روشهای پژوهشی مختلفی مانند مطالعات میدانی، آزمایشگاهی و تحلیل دادهها استفاده میکنن و معمولاً تو حوزههای مختلفی از علوم و فنون مثل علوم پایه، علوم انسانی، علوم اجتماعی، پزشکی، مهندسی و… فعالیت میکنن.
پژوهشگر خوب، فردیه که با داشتن ویژگی های خاص، توانایی انجام پژوهشهای موثر و مفید رو داره. این ویژگیها شامل علاقهمندی به پژوهش، دقت در کار، تسلط بر روشهای پژوهشی، توانایی تحلیل دادهها و نتایج به دست آمده، قابلیت ارائه گزارشات و مقالات علمی با کیفیت بالا و تعامل خوب با سایر پژوهشگران میشه.
پژوهشگر خوب، باید با شناخت دقیقی از حوزه پژوهشی خود تلاش کنه تا با بالا بردن تواناییهای ارتباط مؤثر با دیگران، افزایش سطح خلاقیت، آگاهی از روشهای پژوهشی کنونی، رعایت اصول اخلاقی و با انگیزه قوی برای پیشرفت در حوزه پژوهشی خودش مشکلات موجود در این حوزه رو برطرف کنه.
ویژگی های یک پژوهشگر خوب چیست؟
یک پژوهشگر خوب باید ویژگیهایی رو داشته باشد که به او کمک میکنه تا تحقیقات بهتری انجام بده و سریعتر و راحتتر به نتایج مطلوب برسه. در ادامه به برخی از ویژگیهای یک پژوهشگر خوب اشاره میکنیم:
داشتن اطلاعات کافی از زمینه تحقیقاتی
یک پژوهشگر خوب باید دقیقاً بدونه که تو زمینه تحقیقاتی خودش چه اتفاقی میافته. او باید تحقیقات پیشین رو مطالعه کنه و با نظریات و روشهای مرتبط با زمینه تحقیقاتی خود آشنا باشه.
همچنین، او باید توانایی تحلیل و انتقاد از داده ها و منابع رو داشته باشه تا به پاسخ های بهتر و دقیقتری برسه. بنابراین یکی از ویژگیهای اساسی یک پژوهشگر خوب، آشنایی کامل با زمینه پژوهشی خودشه. این ویژگی، به معنای داشتن دانش و شناخت کافی از موضوعات مختلف و یافتن پرسشهای جدید و مهم در زمینه مورد نظره. برای این منظور، پژوهشگر باید به دنبال مطالعه کتب، مقالات و منابع مختلف باشه و دائماً اطلاعات خودش رو به روز نگهداره و باید بتونه با شناخت کاملی که از شیوهها و روشهای مختلف پژوهشی داره، بهترین و مناسبترین روش رو برای حل مسئله استفاده کنه.
توانایی ارتباط برقرار کردن با دیگران
یک پژوهشگر خوب باید توانایی ارتباط برقرار کردن با دیگران رو داشته باشه. او باید توانایی برقراری ارتباط با همکاران و دیگر پژوهشگران رو داشته باشه تا بتونه برای تحقیقات خودش از دانش و تجربیات دیگران هم بهره ببره و دانش و تواناییهای خودش رو در اختیار بقیه پژوهشگران هم قرار بده تا فرایند پیشرفت تو زمینه فعالیتشون چند برابر بشه.
یکی از راههایی که هر پژوهشگری میتونه برای ایجاد ارتباط ازش استفاده کنن، شرکت در محفلهای علمی، نظیر کنفرانسها، سمینارها، و جلسات علمي است.
رویکرد خلاقانه
یکی از ویژگیهای پژوهشگر خوب خلاق بودنه، یک پژوهشگر خوب باید توانایی حل مسائل را به روش های خلاقانه داشته باشد. او باید بتونه به سوالات پژوهشی به روشهای جدید و متفاوتی بررسی کنه تا به نتایج بهتری برسه. خلاقیت یک مهارته و مثل هر مهارت دیگر با تجربه و تکرار میشه تقویتش کرد.
توانایی استفاده از روش های به روز
دنیای علم هر روز درحال تغییر و به روز شدنه و یک پژوهشگر خوب باید توانایی استفاده از روش های به روز در زمینه تحقیقاتی خود رو داشته باشه. او باید با روش های نوین تحقیقاتی و تکنیک های آماری آشنا باشه و بتونه از این روشها بهره استفاده کنه. پژوهشگر خوب باید با تکنولوژیهایی که در حوزهی تحقیق خودش استفاده میشه آشنا باشه و بتونه از ابزارهای مدرن در تحقیق و پژوهش خودش استفاده کنه.
قابلیت تحلیل و ارزیابی
یک پژوهشگر خوب باید قابلیت تحلیل و ارزیابی دادهها رو داشته باشه تا بتونه نتایج به دست اومده رو به صورت صحیح و قابل قبولی سازماندهی کنه.
انعطافپذیری و مهارت حل مسئله
یکی دیگه از ویژگی های پژوهشگر خوب اینه که از توانایی حل مسئله بالایی برخوردار باشه و قابلیت انعطافپذیری و پذیرش تغییر در روند پژوهش دز مواجهه با چالشهای پژوهشی رو داشته باشد. توانایی حل مسائل به پژوهشگر کمک میکنه تا به صورت منطقی و سیستماتیک به حل مسائل پرداخته و به نتایج مطلوب دست یابد.
قابلیت ارائه
یک پژوهشگر خوب باید قابلیت ارائه نتایج پژوهش را داشته باشد و باید بتونه نتایج خودش رو به صورت مناسب و جذاب به دیگران ارائه کنه. هرچقدر هم که یک کار پژوهشی از نظر علمی و فنی قوی باشه اما اگر به درستی ارائه نشه، مورد توجه بقیه قرار نمیگیره و ارزش اصلی خودش رو نشون نمیده.
علاقمندی و کنجکاوی
علاقهمندی به حوزه پژوهش مهمترین ویژگیایه که یک پژوهشگر خوب باید داشته باشه. پژوهشگر خوب باید علاقمند به حوزه تحقیقاتی خود باشه و کنجکاوی کافی برای بررسی سوالات پژوهشی و جستجوی پاسخ در حوزهی مطالعاتی خود رو داشته باشه. بنابراین یک پژوهشگر خوب باید عاشق علم و دانش باشه و برای رسیدن به اهداف خودش، از علاقه شدیدی برای کشفیات جدید برخوردار باشه.
اخلاق مداری
یک پژوهشگر خوب باید تمام اصول اخلاقی رو از ابتدای شروع فرایند پژوهش تا آخرین لحظهای که نتایج خودش رو منتشر میکنه، رعایت کنه، یک پژوهشگر خوب، باید در تمامی مراحل تحقیقاتی از اصول اخلاقی پیروی کنه و دادهها و نتایج خود رو با صداقت و شفافیت گزارش بده.
انگیزه و پشتکار
فرایند کارهای پژوهشی بسیار سخته و فراز و نشیبهای زیادی داره، بخاطر همین یک پژوهشگر خوب باید انگیزه و پشتکار قوی داشته باشه تا تو مسیر انجام کارش کم نیاره و تمام تلاش خودش رو برای به دست آوردن نتایج بهتر صرف کنه و همیشه به دنبال بهبود روش های تحقیقاتی خودش باشه.
کلام آخر
کارهای پژوهشی باعث پیشرفت علم و بهتر شدن شرایط زندگی مردم میشن ولی چون فرایند تحقیق و پژوهش بسیار وقتگیر و چالش برانگیزه اکثر افراد وارد این مسیر نمیشن و فقط افرادی میتونن تو این مسیر به موفقیت برسن که واقعاً به این کار علاقه داشته باشن و ویژگیهایی که به عنوان ویژگی های یک پژوهشگر خوب تو این مطلب بیان کردیم رو داشته باشه. چون کارهای پژوهشی تا زمانی که به نتیجه نرسن نمیتونن ارزیابی بشن عمدتاً پژوهشگران موقع انجام پژوهش انگیزه خودشون رو از دست میدن، برای حفظ انگیزه موقع انجام پژوهش هم میتونید برای خودتون چرخههای بازخورد استفاده کنید، بجای اینکه روی تموم شدنن کار تمرکز کنید اون رو به بخشهای کوچک تقسیم کنید و هرکدوم از این بخشها رو به عنوان یک هدف درنظر بگیرید تا با رسیدن به اون هدف انگیزهتون برای ادامه دادن بیشتر بشه.